Assassin’s Creed-poikue

Viimeisin (ja ainakin hetkeksi myös viimeisin) poikue syntyi lokakuussa. Rukka kasvatteli mahaansa ikuisuuksia ja asiaa ei varmaan yhtään nopeuttanut se, että poikasia odotti syntyväksi varsinainen lauma ihmisiä. Marsuneitiä kävi ihmettelemässä moni ja olen varma että se sai Rukan puristamaan entistä tiukemmin lantioluitaan kiinni. Vaihtoehtoisesti se saattoi tähdätä halloweeniin.

Joka tapauksessa, poikaset syntyivät kello yhden jälkeen aamuyöstä 30.10. Itse olin jo nukahtamassa, kun Rukka alkoi pitää ääntä. Mikäs siinä sitten, valot päälle ja viereen kyttäämään. Vähän olin toivonutkin että pääsen seuraamaan synnytystä, nähtyäni sellaisen tosielämässä vain kerran aiemmin. Ensimmäisenä Rukka sai ulos vaalean poikasen, joka oli omiin silmiini aivan valtava. Puntari oli tietenkin juuri tuolloin toisessa osoitteessa, niin en päässyt punnitsemaan. Tämä poikanen veti kuitenkin pari kertaa henkeä ja menehtyi. Tutkailin sitä hetken, koska joku poikasessa näytti vähän hassulta (kuolleita ja varsinkin epäkehittyneitä skinnypoikasia on tullut valitettavasti nähtyä pariinkin kertaan). Se oli kaiken kaikkiaan kokonainen ja iso, mutta sieraimet näytti oudolta. Epäilen poikasta kovasti letaaliksi, vaikka sen emossa ja emon sisaruksissa ei ole juuri mitään roaniin tai dalmatialaiseen viittaavaa. Emon emolla on valkoinen läikkä, mutta pöljänä suljin roanin/dalmiksen mahdollisuuden pois heti kun viisipäiselle poikueelle sitä ei ilmestynyt. Pitäkää tätä päätöstä huonona älkääkä tehkö samaa virhettä… Letaalipoikasesta minulla ei ole kunnon kuvaa, koska kamerasta oli tietenkin akku loppu, vaikka yleensä on ollut tapana dokumentoida jotenkin kummallisen näköiset kuolleet poikaset. Kuvasin sen puhelimella, mutta laatu on varsinkin yöaikaan kuvattuna melkoisen huono.

No, synnytys kuitenkin jatkui ja vaalea poikanen piti laittaa sivuun elvytysyritysten osoittautuessa turhiksi. Seurasin vähän peloissani, ettei sieltä tule toista vaaleaa poikasta, mutta onneksi Rukka pullautti pihalle tumman, edellistä pienemmän poikasen. Hetken kuluttua syntyi toinenkin, lähes yhtä tumma kuin edeltäjänsä. Kahteen mennessä synnytys oli hoidettu ja Rukka alkoi hoitaa poikasiaan oikein innokkaana.

Eloonjääneet saivat nimekseen Where is Charles Lee? ja Farewell Francesco. Poikueen teema oli päätetty jo aiemmin, kun vuosi 2013 tuli vietettyä melkoisen tiiviisti Assassin’s Creed-pelisarjan parissa. Poikasten nimet ehtivät jo kerran vaihtuakin päittäin, kun niiden luonteet olivatkin ihan muuta mitä osasin odottaa. Lempinimiksi kehittyi Piina ja Paniikki Hercules-elokuvan pikkupaholaisten mukaan. Nyt marsutytöt ovat jo 3,5 kuukauden ikäisiä, mutta kiitos talven ja ikkunattoman marsulan, kuvamateriaali on hyvin olematonta. Alla siis kuvat tyttäristä syntymän jälkeen, nykyään noiden nenäkarvat ovat jo vähän komeammat.

charleslee1 charleslee2

Farewell Francesco eli Paniikki on kaksikosta se vähän arempi. Sillä on hauska väritys, raitaa, pilkkua ja mahassa melkein ruutuakin. Pää on pidempi kuin siskollaan ja korvatkin kevyemmät, mutta katsellaan mihin suuntaan tämä neiti kasvaa!

francesco1 francesco2Where is Charles Lee? eli Piina on kovaääninen ja rohkea tapaus. Se on tyypiltään sisartaan parempi, mutta naamakarvoituksen paremmuuden kanssa käydään tällä hetkellä kovaa kamppailua.

Hei hei, pieni Harmi

Ham’o’ween eli Hämis eli Harmi löytyi äskettäin häkistä kuolleena vain kolmen viikon ikäisenä. Pikkuisen oli tarkoitus jäädä mulle. Oli pelottavan litteä ja sinertävä kuoltuaan. Täytynee varmaan jättää tästä poikueesta Kisses sitten kotiin, vaikka uros onkin, ellen päätä uusia tätä samaa yhdistelmää myöhemmin.

Ihmettelinkin jo, että miten hyvin on tullut otettua nämä kuolleena syntyneet poikaset, mutta Harmin kuolema tuntuu ihan uskomattoman pahalta. Hei hei, maailman suloisin pikkumarsu.

Kyllä routa porsaan kotiin ajaa

Sieltähän se vuoden viimeinen poikue sitten putkahti kolme päivää sitten. Tulin iltasella lähempänä yhdeksää koulusta kotiin ja vastassa oli kolme kuollutta poikasta, kaksi skinnyä ja yksi niin epämääräisesti kehittynyt asia, että se oli vaikea edes marsuksi tunnistaa. Kyllähän siinä ehti jo harmittaa, varsinkin kun toinen skinnyistä olisi ollut tyypiltään aivan mahtava, mutta tarkastellessani naaraiden häkkiä tarkemmin, kurkisteli Toven alta kaunis pieni skinnykantaja!

Nimeksi tuli Buffy-sarjan jakson mukaan Never Kill a Boy on the First Date, kutsumanimenä Routa. Painoa oli 106 grammaa siinä missä kuolleet sisarukset oli aika pikkuruisia. Jotain ongelmia osasin jo odottaa, koska Tovella oli punaista pissaa hetken aikaa yhdeksännen viikon kohdalla. Onneksi emolla on nyt kaikki kunnossa ja samoin ainoalla pikkuisella! Niin kovasti tuli odotettua Mustanaamion jälkikasvua, että onneksi sitä sai edes yhden pienokaisen verran.

Ilkeät tytöt, vihaiset linnut


Mean Girls-poikue kahden viikon ikäisenä


I Can’t Help It That I’m So Popular. Aivan ihana karvakasa, jonka paino on noussut kahdessa viikossa 78 grammasta 141 grammaan.


He Asked Me How To Spell Orange eli Göran jää kotiin. Pitää edelleen poikueen isoimman marsun titteliä 172 gramman painoisena.


That’s Why Her Hair Is So Big jää myös kotiin. Tämä nakuneiti ei halunnut millään nostaa painoaan 80 gramman paremmalle puolelle, vaan paino kävi hetkittäin siinä 70 gramman pinnassakin, mutta tänä aamuna puntari näytti 103 grammaa.


You Can’t Join Mathletes oli poikueen pienin syntyessään, mutta painaa nyt 127 grammaa. Reipas pikkuinen.


Angry Birdsit täyttävät huomenna viikon.


Ham’o’ween eli Hämis jää ehdottomasti kotiin. Viikossa paino on noussut 90 grammaan.


Ham ’Em High, pienistä pienin, jonka paino käväisi alimmillaan 59 grammassa. Aluksi huolestutti että mitähän tämän pikkuisen kanssa käy, mutta paino on noussut viikossa 85 grammaan. Toisen korvan reuna näyttää myös hitusen tummuneen!


Hogs and Kisses ei halua oikein päättää sukupuoltaan. Pari päivää sitten se näytti urokselta, mutta tänään taas naaraalta. Paino on joka tapauksessa noussut 94 grammaan.


Poikueensa jättiläinen, Haunted Hogs. Painoa nyt 120 grammaa ja kokonsa puolesta kävisi vaikka Marraksen poikasesta.


Kisses ja Popular on hauska parivaljakko. Otin tämän kuvan lähinnä vertailuksi siitä, miten erilainen karvanlaatu näiden kahden eri poikueen poikasilla on. Popularin karva on paljon pörröisempää, kiharaisempaa ja villimpää kuin Kissesin, jonka karva kihartuu vain hieman ja on ihan sileää ja pehmoista. Kissesin isä on hyvin karkeakarvainen Urho ja Popularin emä Marras aivan sileä eli osat tuntuu menneen vähän väärinpäin!


Hair (vielä lempinimeä vailla) ja Hämis. Vielä pari päivää sitten nämä painoivat saman verran, mutta nyt Hair on viimein saanut painonsa nousuun. Ovat niin hassu näky kuuden karvalapsen joukossa. Ihanat nakutyttöset.

Angry Piggies


Ham ’Em High, Ham’o’ween, Hogs And Kisses, Haunted Hogs

Siinä ne tuoreet lapset nyt olisivat! Nopeasti nappailin kuvan ikkunan lähettyvillä, niin raasuilla silmät ihan ummessa. Nimissä teemana Angry Birds.

Pikkunakkeja

Tänään syntyi Nakin ja Urhon odotettu poikue tuossa iltaseitsemän aikoihin! On vain niin pimeää, ettei kuvamateriaalia ole tiedossa ennen huomista, mutta pakko kai tänne on tulla hehkuttamaan kun tuli niin kauniitä värejä: yksi cream agouti (suklaata!), chocolate/cream/white (vielä selkeämpää suklaata!!) ja kaksi himalayaa!!! Oikeasti niin kolmen huutomerkin arvoinen juttu, olin varma että mun tuurilla ei tule yhtään himistä, vaikka sen mahdollista pitikin olla tällä yhdistelmällä. Suklaa on vaan megaplussaa, koska Marraksen poikueesta sitä ei tullut odotuksista huolimatta.

Yllättäen tuli taas yksi skinny ja kolme kantajaa… Mikä tää yksi skinny per kantaja-skinny-yhdistelmä? Tosin on se parempi kuin kahden ensimmäisen vastaavanlaisen yhdistelmän kohdalla, jolloin syntyi molempiin yksittäiset kantajat. Sen jälkeen on ollut kaksi kantajaa + skinny, kolme kantajaa + skinny ja kolme kantajaa + skinny, vaikka todennäköisyydet pitäisi olla 50/50. No, ensi keväänä sitä toivottavasti saisi skinny-skinny-yhdistelmää pitkästä aikaa. Tän poikueen kohdalla skinnylle sentään sattui se odotetuin väri!

Sukupuolia en ole vielä uskaltanut edes katsoa.

Ja niin, skinnyillähän ei värillä pitäisi olla väliä, mutta kun… Mulla tulee niin valinnanvaikeus, vaikka pitäisi yrittää minimoida marsumäärää ennen vaihtoa.

It’s so fetch!

Tällainen läjä marsuja löytyi kotiin tullessa torstai-iltana. Marras synnytti viimein, kolme skinnykantajaa ja yhden skinnyn. Sukupuolijakaumana kolme naarasta ja yksi uros. Värit ovat hieman mysteeri, emo oli merkitty suklaa roaniksi mutta on todennäköisesti zobel/white roan-varauksella. Poikasista ei nyt ole ihan varmaa onko niissä buffia vai creamia, mutta tummaa creamia sen pitäisi kai olla.

Nimet poikaset saivat Mean Girls-elokuvasta! Kantajauros ja skinnynaaras jäävät näillä näkymin kotiin, kantajatytöillekin on mahdolliset kodit tiedossa. Tässä siis esitellä tuoreet pikkuiset:

naaras I Can’t Help It That I’m So Popular, black/white/cream, 78 g
uros He Asked Me How To Spell Orange, zobel/cream, 106 g
naaras You Can’t Join Mathletes, black/cream, 77 g
naaras That’s Why Her Hair Is So Big, cream, 79 g


Vuosipäivää

Kesäkuussa tuli vuosi kasvatusta täyteen. Sen kunniaksi ajattelin koota pientä tilastoa poikueista ja poikasista, lähinnä ihan omaksi huvikseni. Outo ajatella, että ensimmäisen kasvatusvuoden aikana ehti syntyä jo poikasia, jonka vanhemmista toinen on oma kasvatti. Ensi vuonna toivottavasti pääsee näkemään oman kasvatin jo poikueen isovanhempana. Alla listattuna ensimmäisen vuoden aikana syntyneet poikaset vanhimmasta nuorimpaan.

u. Foxtrot
u. New World in My View
n. Cold Grey Light of Dawn
u. Burning Down the House
u. The Fourth Man in the Fire
u. Beyond Here Lies Nothin’
u. Sugarfrosted Charming
n. Delightful Peanut Butter Swirl Brownie
n. Ambrosial Triple Chocolate Cupcake
n. Divine Mississippi Marshmallow Mudcake

Poikasia on syntynyt väreissä golden/white, black/cream (tai soopeli/cream), black himalaya, black dalmatian, black/cream dalmatian, cream, chocolate/golden, orange agouti/golden ja golden agouti/golden/white. Värien periytymisessä en ole huomannut muuta erityisen jännittävää kuin sen, että nykyään siskoni luona asuvan Mallan (Almond’s Vanilla Toffee Crunch) niskapilkku periytyi sekä sen omalle pojalle Kettuselle (Foxtrotille), että pojantyttärelle Lennulle (Delightful Peanut Butter Swirl Brownie).

4 poikuetta
10 poikasta
4 naarasta, 6 urosta
6 skinnyä, 4 skinnykantajaa

keskiarvoinen syntymäpaino 97 g (71 – 130 g)
keskiarvoinen poikuekoko 2,5 poikasta
keskiarvoinen sukusiitosprosentti 1,575 %

Seuraavan kerran poikasuutisia kuullaan toivottavasti  lokakuussa, kunhan saan yhdistettyä Nakki-neidin Urhon kanssa Jurvan näyttelyn jälkeen! Ja tosiaan, mun suklaakolmikko ei ollutkaan poikavoittoinen, vaan jokainen paljastui yksi kerrallaan tytöksi…

Suklaatrio

Oli jo tullut unohdettua, että miltä pikkumarsun hento kuikutus kuulostaa. Parempaan ääneen ei varmaan aamulla voi herätä. Kohta nuo tosin kasvavat ja oppivat kovaäänisimmäksi, sitten alkaa se kamala huutokuoro kun emo lähtee toiselle puolelle häkkiä tai jääkaapin ovi aukeaa… Jälkimmäisestä pitävät tosin huolta myös nuo aikuiset kakarat.

Pahasti näyttää siltä että kaikki kolme ovat uroksia. Mikä tää homma nyt on, että yksi kymmenestä poikasesta on ollut naaras?! Vissiin pitää aina marsujen alkaa saada niitä viiden poikueita, että saisi edes yhden naaraan…

Pienokaiset saivat myös viralliset nimet! Megapitkiä suklaanimiä, kun niin suklaisia vauvoja ovat. Alla kuvat neljän päivän ikäisistä marsukkeista nimineen.


Delightful Peanut Butter Swirl Brownie


Ambrosial Triple Chocolate Cupcake


Divine Mississippi Marshmallow Mudcake

Helatorstain kakarat

Ne syntyi viimein! Ainalla on selvästi teema, viime poikue syntyi itsenäisyyspäivänä, nämä kolme taas helatorstaina. Lähdin eilen myöhään vanhempien luokse ja käväisin tänä aamuna vilkaisemassa mitä marsuille kuuluu: tietenkin skinnyneiti oli käyttänyt tilaisuuden hyväkseen ja pullauttanut poikaset ulos, heti kun olen yön poissa. Ensin näkyi pikkunakun peppu emon alta, sitten takaa kömpi esiin kaksi karvaisempaa pikkumarsua. Aivan ihana kolmikko, terveenoloisia ja reippaita. Vähän tuntuvat olevan vielä ihmeissään että missä sitä ollaan, skinnyvauva on myös syntymästä vielä sotkussa.

Laitetaanpa alle vielä poikasten kuvat. Sukupuolia varmistelen vielä…


skinnykantaja orange agouti/golden/white, 73 g


skinny orange agouti/golden, 94 g


skinnykantaja chocolate/golden, 71 g