Äänestäjien lempimarsu

petsgo-017-pieni

Viimeisimmän äänestyksen kysymys oli kuka on lempimarsusi? Olin melkoisen yllättynyt voittajasta, koska en ole koskaan pitänyt Görania mitenkään ”yleisön suosikkina”. Onhan se sievä ja ihanan muhkea marsu! Jos joku Göranin äänestäjistä lukee tämän, niin kommentoi ihmeessä miksi valitsit juuri tämän marsun. Myös muut äänestäjät saavat toki perustella valintojaan.

4 ääntä:

Göran

3 ääntä:

Mustanaamio

2 ääntä:

Urho

1 ääni:

Aina, Fredrik, Paniiki, Piina, Raasu, Routa, Rukka ja Tove

poikaset-078-pieni

Sankari sairastaa

Mustanaamiolle ei eilen iltaruualla kelvannut porkkana eikä sen koommin voikukan lehdetkään. Tarkemmalla tutkailulla huomasin, että marsun vatsa on turvoksissa ja otin sen marsulasta sisätiloihin tarkkailtavaksi. Heinää Mustanaamio sentään maisteli, tosin hyvin vähän, ja sai sen lisäksi tukiruokapapanadrinkin sekä Disflatylia. Syömättömyys havaittiin kahdeksan jälkeen, ensimmäinen pehmoinen papana tuli ulosvatsahieronnan yhteydessä puoli kahdentoista aikoihin. Marsusta pystyi ihan kuulemaan kun kaasut lähti liikenteeseen…

Heräsin yöllä pari kertaa hieromaan marsun vatsaa ja tukiruokkimaan, kun heinää ei mennyt alas ihan tavalliseen tahtiin. Mustanaamio pysyi melko pirteän oloisena koko ajan, vaikka kyyristelikin kaasuvatsansa kanssa varmasti ikävissä tunnelmissa.

Aamuviiden jälkeen Mustanaamio oli viimein saanut kaksi muhkeaa papanaläjää aikaiseksi ja itsekin uskalsi viimein nukkumaan ilman varaherätyksiä. Yhdeksän aikoihin marsu näytti taas entiseltään, sellaiselta pötkylältä ison muhkean kaasupallon sijaan! Alla Mustanaamion vatsamuutos kuvina. Ensimmäinen kuva on otettu illalla kymmenen aikoihin ja jälkimmäinen aamulla yhdeksältä.

mustis-062-pieni mustis-064-pieni

Shoppailua

petsgo-014-pieni

Lemmikkitarvikeliike Pets Go otti yhteyttä ja tiedusteli, olisinko näin lemmikkibloggaajana kiinnostunut kirjoittamaan tilauskokemuksestani lahjakorttia vastaan. No, tässä sitä nyt ollaan! Nettisivulta löytyi mielestäni kivasti marsuille sopivia tuotteita.

Tilaukseni tein maanantaiaamuna, paketti lähti liikenteeseen samana päivänä ja tuli perille heti tiistaina. Nopeaa toimintaa! Tilasin seuraavat tuotteet:

JR Farm Voikukkaheinä 500g
JR Farm heinätunneli iso
Trixie Pajusilta 17×28 cm
2 x Classic kanipullo 600ml
Trixie Kanin tunneli 130×18 cm

Valikoin mahdollisimman paljon sellaisia tuotteita, joita ei välttämättä tulisi muuten ostettua, sekä aina tarpeellisia juomapulloja. Puisia virikkeitä meillä ei ole ollut enää pitkään aikaan, vaikka marsut niistä tykkääävät, koska niitä ei pysty pesemään samalla tavalla kuin esimerkiksi muovisia tai kankaisia virikkeitä.

Pakettiin oli sujautettu ylimääräisenä tuotteena myös pinaattinappeja! Kankainen tunneli meni heti äitini Kalervo-kanin käyttöön, joka ei vielä ensikokeilulla oikein ymmärtänyt ideaa. Kyllä se sisään pujahti, mutta yritti aina puolessa välissä syödä tiensä ulos. Marsut pääsivät kokeilemaan muita tavaroita tänään häkinsiivouksen yhteydessä.

petsgo-133-pieni

petsgo-111-pieni

Heinätunneli marsuillani on ollut viimeksi silloin, kun kuikkuja oli vain neljä kappaletta. Muistan kyseisen putkilon olleen suuri hitti jo silloin eikä se pettänyt nytkään – sinä samana hetkenä kun laskin tunnelin häkkiin, Routa ja Tove riensivät tutkailemaan ja järsimään sitä kovalla innolla.

petsgo-097-pieni

petsgo-130-pieni

Voikukkaheinä oli myös kova hitti! Sinä samalla hetkellä kun avasin pussin ja laitoin heinää ensimmäiseen häkkiin maisteltavaksi, alkoi pikkuskinnyjen häkistä kuulua hyvin vaativa huuto tuoksun perässä. Mustanaamio taisi olla ainoa, joka ei malttanut hiljentyä kaikista kolmestatoista marsusta syömään, mutta päästyään yli puhtaan häkin iloista sekin viimein malttoi alkaa maisatella.

petsgo-141-pienipetsgo-145-pieni

Pajusilta herätti pikkuskinnyissä ihmetystä. Ensin sitä kierreltiin kaukaa ja Piina yritti vessa-astiasta käsin kuikuilla uutta outoa vempelettä, mutta uskaltautui sitten lähemmäs haistelemaan. Lopulta tästäkin häkistä alkoi kuulua tasainen järsinnän ääni.

Loppuun vielä Urhon pepsodent-hymy, jonka se esittelee aina nenä pitkällä kun marsulan ovi jätetään auki. Kesän tuoksut on niiiiin ihania!

petsgo-004-pieni

Komeat kainalokarvat ja maailman suurimmat silmät

Tämän komeampia kainalokarvoja ei ole tainnut minun skinnyiltäni löytyä. 

Vuonna 2010 jaoin teidän kanssa muunmuassa erilaisia hakusanoja, joilla ihmiset olivat löytäneet blogiini Google Analyticsin mukaan. Sitten tulikin eteen muutto Bloggerista omalle domainille ja Analytics aloitti alusta. Nyt tämän uudemman blogin puolelta on kertynyt sen verran taas erilaisia avainsanoja, että ajattelin jakaa ne teidän kanssanne!

Joku onneton on etsinyt esimerkiksi komeita kainalokarvoja ja päätynyt marsublogiin. Maailman suurimpia silmiä on myös etsitty, töpselinokka vaivasi, ja jollakulla oli hakusessa charmantti urho, toisella taas mussukka. Tässä vaiheessa pitäisi ehkä huolestua, onko blogini mennyt sekaisin naistenlehden kanssa, kun yksi hakukoneen käyttäjä on miettinyt millaista on elämä ilman häntä. 

Oma suosikkini kainalokarvojen jälkeen on minkälainen on mustanaamion hyvä merkki. Tässä nyt sitten teille kaikille asiaa pohtiville Wikipediasta otettu lainaus:

”Mustanaamion oikeassa kädessä on pääkallokuvioinen paha merkki -sormus. Vasemmassa kädessä lähempänä sydäntä puolestaan on hyvä merkki -sormus. Hyvä merkki koostuu ristimäisesti asemoiduista P-kirjaimista. Toinen tulkinta merkistä on neljä ristiin asetettua miekkaa. Jos Mustanaamio iskee konnaa leukaluuhun oikealla kädellä, jää tämän poskeen pysyvästi tatuoitu paha merkki. Hyvällä merkillä puolestaan ilmoitetaan kantajan olevan Mustanaamion erityisessä suojeluksessa. Sormuksesta annettu hyvä merkki painetaan tavallisesti vastaanottajan vasempaan sisäranteeseen. Hyvä merkki voidaan antaa myös kaulakoruna.”

Totta kai marsuihin liittyviä hakusanoja on eniten. Ketään tuskin yllättää että karvaton marsu-hakusanalla oli kertynyt aika monta kävijää. Suuria kysymyksiä olivat myös milloin marsu palelee ja minkä kokoinen marsu on syntyessään. Marsun tiineys, synnytys ja  poikaset  ovat tuoneet aika monta lukijaa kun hakusanoina on ollut esimerkiksi marsun raskaus, marsun lantioluut, marsun keskenmeno, marsun tiineysviikot, marsun synnytys ja marsun raskausmyrkytys. Muutamat ovat etsineet marsun sairasteluun liittyviä asioita, kuten marsun sieninäyte, marsun sieni-infektio ihmiseen, marsun silmätulehdus, marsun paise ja marsulla punaista pissaa. Marsun aivotoiminta ihmetyttää jotakuta!

Ja sinä, jonka hakusanana oli söpöt koiranpennut, nyt on ollut valitettavasti ihan väärä osoite.

Näkemiin, Surku

asukkaat_surku

Charlie Chaplin** eli Surku
11.9.2009 – 14.6.2014

Olin siskon luona käymässä toisella puolella Suomea kun hoksasin puhelimessani viestin, että Surku on löytynyt kuolleena. Muutama tunti aiemmin se oli ollut vielä reipas itsensä ja tullut hakemaan häkin ovelta porkkanaa.

Surkussa alkoi näkyä jo ikä eikä sen ruuansulatuskaan ollut enää entisensä. Vaikka se oli reipas loppuun saakka, se nirsoili välillä ruuan kanssa ja vatsa meni helposti sekaisin. Surku oli tosin melkoisen herkkävatsainen koko ikänsä, mutta se ei tuottanut koskaan suuria ongelmia.

62847_1636372837852_1492654338_31684230_5377175_n

En tiedä koituiko lempinimi kohtaloksi, mutta Surkulla on ollut aina vähän huonoa tuuria. Kerran se hyppäsi siskoni käsistä lattialle sillä seurauksella, että hampaat katkesivat. Ne kasvoivat kyllä takaisin. Myöhemmin Pönsi-marsu onnistui pujahtamaan kaappihäkkiviritelmässä alempaan kerrokseen ja antoi Surkulle sen verran kovaa kuonoon, että sille nousi kolme isoa märkäpaisetta. Niiden tyhjentely ei ollut mukavaa hommaa, mutta Surku otti toimenpiteen niin rauhallisesti kuin pieni eläin tuollaisessa tilanteessa saattaa.

Surku ehti saada myös jälkikasvua kahteen otteeseen Malla-marsun kanssa. Ensimmäisessä poikueessani syntyi golden/white kantajauros Kettunen (Foxtrot), joka menehtyi jo ennen isäänsä. Toisella kerralla tuloksena oli myös kantajauros, cream kaunokainen Urho (Sugarfrosted Charming), joka asustelee luonani edelleen.

Surku ei ollut koskaan erityisen massiivinen marsu, mutta se keräsi näyttelyissä kaksi sertiä. Harmittaa, että kolmatta emme koskaan päässeet metsästämään, mutta hieno saavutus omasta mielestä kaksikin!

Lemmikkinä Surkunen oli mitä mahtavin. Sen lisäksi että se innosti minut skinnykasvatuksen pariin, oli se myös maailman paras kaveri telkkari katsellessa. Surku ei paljoa stressannut vaan sohvalla köllötellessä kaivautui syliin peiton alle ja heittäytyi pitkäksi nukkumaan vatsan päällä. Siinä missä muut skinnyni ovat olleet melko temperamenttisia ja varsinkin nuorella iällä purreet (tai yrittäneet) useamman kerran, Surku oli aina melko helppo käsitellä. Siltä löytyi kyllä myös tarvittaessa sitä skinnyn kiukkua.

2014-05-21 13.05.15

Kuukausi sitten istuskeltiin Surkun kanssa marsulan portailla auringossa.

Viisi kuukautta myöhemmin

Ohhoh, onpa siitä aikaa kun olen viimeksi kirjoitellut. Tämä vuosi on kulunut turhankin nopeaa ja nyt ollaan jo yli puolen välin. Marsurintamalla ei ole tapahtunut muuta sen kummempaa kuin että Surku löytyi häkistään kuolleena 14.6. Kirjoitan Surkulle myöhemmin oman tekstinsä, kun tämän oli tarkoitus olla lähinnä tällainen elonmerkki että blogi ei ole ihan unohtunut.

Tässäpä olisi muutama kuva tältä päivää. Marsulan valaistus ei ole kummoinen, joten värimäärittelyjen sijaan heitin kuvat suosiolla mustavalkoisiksi.

Parhaat poikasten nimet

Sivupalkissa oli useamman kuukauden ajan kysymys Mitkä ovat olleet parhaat poikasten nimet tähän mennessä? Valita sai maksimissaan kolme ja äänestäjiä olikin yhteensä 20, kun ääniä annettiin 46. Kiitos kaikille äänestäneille! Äänet jakautuivat seuraavalla tavalla:

0 ääntä
Burning Down the House, Cold Grey Light of Dawn, Hogs and Kisses, New World in My View, You Can’t Join Mathletes

1 ääni
Beyond Here Lies Nothin’, Fourth Man in the Fire, Ham ’Em High, Ham’o’ween

2 ääntä
Ambrosial Triple Chocolate Cupcake, Farewell Francesco, Haunted Hogs, Where is Charles Lee?

3 ääntä
Divine Mississippi Marshmallow Mudcake, He Asked Me How To Spell Orange

4 ääntä
Delightful Peanut Butter Swirl Brownie, I Can’t Help It That I’m So Popular, Foxtrot

5 ääntä
Sugarfrosted Charming

7 ääntä
Never Kill a Boy on the First Date, That’s Why Her Hair Is So Big

Eniten ääniä saaneet nimet kuuluvat myös omiin suosikkeihini! Itse tykkäsin kovasti myös Ham’o’weenin nimestä, harmittaa edelleen kovasti että kyseinen himmyskinny kuoli ihan poikasena. Seuraava äänestys aukeaa tässä hetimmiten – olen pari kertaa aiemminkin kysellyt lukijoiden lempimarsua laumastani joten nyt voisi olla hyvä sauma kysellä sitä uudelleen. Aiemmat suosikit olivat Björn ja Kettunen (Foxtrot), jotka ovat molemmat jo edesmenneitä.

Marsukysymyksiä

Marsumayhem-blogissa oli alkujaan Youtubesta löytynyt marsukysely, jonka kirjoittaja oli suomentanutkin! Pyysin lupaa saada kopioida kysymykset suomennoksineen (joita muokkasin tosin hieman enemmän kirjakielen suuntaan) ja päätin samalla haastaa kielitaitoni vastaamalla kysymyksiin sekä englanniksi että suomeksi. I don’t know if I even have any foreign readers but if I do, this is your change to comment something!

62847_1636372837852_1492654338_31684230_5377175_n

1. How old were you when you got your first guinea pig? Kuinka vanha olit saadessasi ensimmäisen marsusi?
Almost 18 years. Me and my parents made a deal that I’m going to get any rodent or small animal I wanted for my 18th birthday.
Melkein 18-vuotias. Olimme sopineet vanhempieni kanssa jo aiemmin että saan haluamani jyrsijän/pieneläimen syntymäpäivälahjaksi.

2. What was the name of your first guinea pig(s) and their type? Mikä oli ensimmäisen marsusi nimi ja tyyppi/rotu?
Björn, black/golden/white furry thing with curly coat, and Fredrik, smooth coated golden dutch mix. 
Björn, kikkuraturkkinen black/golden/white karvakasa, sekä Fredrik, sileäkarvainen golden dutch risteytys.

3. What is your favorite type of guinea pig and why? Mikä on parhain marsurotu sinun mielestäsi?
Because of Björn I really like those guinea pigs who doesn’t look like any particular breed! The more messier color and coat it has, the lovelier it gets.

Björnin takia tykkään erityisesti marsuista, jotka eivät oikein näytä miltään rodulta! Mitä kirjavampi ja sekavampi turkki, sen parempi.

4. How many guinea pigs do you currently own and their names? Kuinka monta marsua tällä hetkellä omistat ja mitkä ovat heidän nimensä?
14. First the skinnies from oldest to youngest: Charlie Chaplin**, Aistillinen Aina, Beyond Here Lies Nothin’*, Ambrosial Triple Chocolate Cupcake, That’s Why Her Hair Is So Big, Where Is Charles Lee? and Farewell Francesco. Other guinea pigs in same order: Ernest, Fredrik, Anemone’s Babe Possu, Groth’s Orangina, Sugarfrosted Charming, He Asked Me How To Spell Orange and Never Kill A Boy On The First Date. 
Marsuja löytyy 14 kappaletta. Nimet osaavat varmaan suomenkielisetkin lukea tuosta yläpuolelta!

5. What are your guinea pigs favorite treats? Mikä on marsusi lempiherkku?
Parsley might be the all time favourite. Most of them also loves broccoli.

Persilja taitaa olla se kaikkien aikojen suosikki. Monelle maistuu myös parsakaali.

IMG_7129_pieni

6. What kind of cage do you own for your pigs and it’s size? Millainen häkki sinulla on marsuillesi ja minkä kokoinen se on?
I used to have cages build in Gorm shelf but now the guinea pigs live in different sized basic cages. 
Aiemmin minulla oli Gorm-hyllyyn rakennetut häkit, mutta nykyään marsut asuvat eri kokoisissa tehdashäkeissä.

7. Are you thinking of getting any more small pets? Ajatteletko ottavasi enemmän pienlemmikkieläimiä jatkossa?
Maybe someday. Now I’m trying to make the amount of guinea pigs smaller because I don’t even know where I’m going to be next autumn but I hope I could start breeding again one day. 

Ehkäpä vielä joku päivä. Nyt yritän vähentää marsumääräaä, koska en ole varma missä olen esimerkiksi ensi syksynä, mutta toivottavasti voisin aloittaa kasvatuksen uudelleen joku päivä (hamassa tulevaisuudessa).

8. Where do you keep your guinea pigs? Missä pidät marsujasi?
At the moment the guinea pigs are in a heated outdoor storage.
Tällä hetkellä marsut asustaa lämmitetyssä ulkovarastossa. 

9. What are the pros and cons of owning guinea pigs? Mitkä ovat marsunomistuksen hyvät ja huonot puolet?
With 14 guinea pigs I can’t give individual attention as much as I’d like. I really miss the times when I had just couple of guinea pigs and more time for everyone. Guinea pigs can also be soooo noisy when you’re trying to sleep so I’m happy that I’m not sleeping in the same room with them anymore!  Best things in guinea pigs are the sociability, funny appearances and the intelligence (with some piggies at least). 

Neljälletoista marsulle en pysty antamaan niin paljon yksilöllistä huomioita kuin haluaisin. Kaipaan aikoja jolloin minulla oli vain muutama marsu ja enemmän aikaa jokaiselle. Marsut osaavat olla myös niiiin meluisia öisin että olen onnellinen etten nuku niiden kanssa enää samassa huoneessa. Parhaita puolia marsuissa on sosiaalisuus, hauskat ulkomuodot ja  älykkyys (ainakin joissain tapauksissa).

10. What are your guinea pigs nicknames? Mitkä ovat marsujesi lempinimet?
Guinea pigs in the same order as in the question 4: Surku, Aina, Mustanaamio, Raasu, Rukka, Piina, Paniikki, Ernest, Reetu, Bella, Tove, Urho and Routa.
Siinähän ne on yläpuolella samassa järjestyksessä kuin kysymyksessä numero 4.

20100322_12_pieni

Hyvää yötä, marsut

Leeni pyysi kommenteissa jo toukokuussa valokuvasarjaa nukkuvista marsuista. No, näin unettoman yön ratoksi kävin kansioita läpi ja kokosin yhteen nukkuvia ja lepääviä marsuja vuosien varrelta! Olkaa hyvä.